Standardem w wielu sklepach spożywczych jest kupowanie sera i wędlin w plastrach. Takie rozwiązanie jest bardzo wygodne. Zakupiony towar jest bowiem gotowy do spożycia zaraz po wyjęciu z opakowania. Krajalnica do sklepu jest zatem obowiązkowym elementem wyposażenia, który zapewni najlepszą jakość usług. Rodzi się jednak pytanie, jaki model wybrać? Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

krajalnica

Krajalnica do sklepu i jej budowa

Mianem krajalnicy nazywamy urządzenie, które składa się z trzech części: obudowy (korpusu), noża obrotowego i prowadnicy. W sprzedaży znajdują się zarówno modele zarezerwowane do użytku domowego, profesjonalne krajalnice do sklepu, uniwersalne oraz specjalistyczne – przeznaczone do krojenia wybranych artykułów żywnościowych.

Rodzaje krajalnic

Biorąc pod lupę krajalnice do sklepu, możemy wyróżnić trzy modele. Pierwszy, najprostszy, określany jest jako grawitacyjny lub ręczny. Jego cechą charakterystyczną jest prosta budowa. Proces krojenia odbywa się ręcznie. Oznacza to, że osoba obsługująca urządzenie musi nałożyć produkt, pokroić, a następnie go odebrać. Znajduje zastosowanie w małych sklepikach, a także w punktach zbiorowego żywienia.

Kolejny rodzaj stanowi półautomatyczna krajalnica do sklepu. W przeciwieństwie do swojej poprzedniczki charakteryzuje się zautomatyzowaną obsługą. W praktyce oznacza to, że rola pracownika ogranicza się wyłącznie do włożenia i odebrania sera lub wędliny – bez konieczności ręcznego ich krojenia. Urządzenie jest wyposażone w specjalne czujniki, które zapewniają wygodę użytkowania.

Najbardziej zaawansowanym sprzętem jest model automatyczny. Jak sama nazwa wskazuje, umożliwia pełną automatyzację. Obsługa ogranicza się wyłącznie do załadowania maszyny. Urządzenie samoistnie pokroi dany produkt oraz policzy, ile plastrów zostało już pokrojonych. Taka krajalnica do sklepu to niewątpliwie duża oszczędność czasu i pieniędzy. Polecana w szczególności tam, gdzie ilość krojonych dziennie artykułów spożywczych jest bardzo duża.

Nóż i podajnik – najważniejsze elementy konstrukcyjne każdej krajalnicy

Nie od dziś wiadomo, że jakość urządzenia jest nierozerwalnie związana z materiałami użytymi do ich produkcji. Nie inaczej jest w przypadku krajalnicy do sklepu. Jednym z najważniejszych komponentów jest nóż. Może być wykonany ze stali, tytanu lub stali węglowej pokrytej warstwą chromu. Wyjątek stanowią modele przeznaczone do krojenia sera. W ich przypadku nóż powinien być wykonany z teflonu. Wszystko po to, aby zapewnić jak najlepszą efektywność i wygodę użytkowania. Kolejnym elementem jest podajnik. Zaleca się, aby był wykonany z metalu. Tylko wtedy zapewni nienaganną trwałość (szczególnie, kiedy urządzenie wykorzystywane jest do intensywnej pracy) oraz higienę.

reklama: